Ulrika

ULRIKA HOLMA


Tävlar och tränar inom IGP med hundarna Rolex och Optimus.

ULRIKA

 


Från barnsben har jag alltid fascinerats av hundar och speciellt Schäfer. 2004 köpte jag min första Schäfer och nu finns nr 5 i min flock av 3 Schäfer hanhundar. Jag tränar och tävlar inom sporten IGP, har tidigare tävlat i bruksspår, lydnad och gjort prov i räddning och nosework. Jag har även varit aktiv som mentalfigurant inom Svenska Brukshundklubben. Längre tillbaka testade jag på alla bruksgrenar och har tränat och varit på kurser inom dem flesta grenar. Min första hund var en hund med mindre motor som gjorde att jag tidigt fick lära mig tänka hur jag kan motivera och bygga upp en hund. Med nästa hund grottade jag in mig i detaljer och teknik. Idag tränar och tävlar jag inom en sport som både kräver hög motivation samt hög detaljnivå vilket gör att jag är väldigt glad och tacksam över mina tidigare läromästare i form av mina hundar. Hundträning lär vi oss bäst genom att träna praktiskt.

 

Gällande hundträning så anser jag att basen är en fin relation och sammarbete, innan man kan förvänta sig utveckling i träningen så måste det finnas tillit både från föraren och hundens. När träningen börjar tror jag på att använda sig av hundens förutsättningar på bästa sätt, att arbeta med hunden och inte mot. Jag tror på att bygga upp med positiv förstäkning där man visar positivt vad som är rätt men också vad som är fel. Samtidigt så måste det finnas en respekt där man talar om vad som ej var önskvärt på ett lugnt och metodiskt sätt i hur en hund ska uppföra sig. Jag jobbar med hög detaljnivå, intensitet och timing i all träning. Se hunden för vad den är och vilka fördelar resp nackdelar just denna individ har.  Innan man kan börja träna på allvar måste man ha hundens fulla uppmärksamhet och fulla fokus, därför börjar jag alltid med att lägga god grund i sammarbete, lek och fokus. Därefter börjar arbetet med grundträning som sen blir till delmoment och moment. Själva inlärningen kör jag med träningsfilosofin shaping i grunden men med tillrättalagd miljö för att få så snabb och lyckad träning som möjligt. Jag planerar min träning och ger min hund noggrann utbildning i grundträningen, dvs hunden får alla sina verktyg i grundträningen. Noggrann träning med ett gediget grundarbete ger fina delmoment och slutligen moment. Men det viktigaste min grundträning ger är en förståelse som blir orubblig, jag har märkt att min träning ger moment som hunden kan oavsett lång vila. Viktigt att jobba med hundens  utbildningsnivå här och nu oavsett ålder för att ge hunden rättvisa förhållanden i träningen. I hundträning finns inga genvägar oavsett hur gammal hunden är. Hunden ska jobba motiverat och i rätt sinnesstämning för den övning som vi vill att hunden ska utföra. 

 

I receptet hundträning för lyckad framgång finns såklart utöver hunden en till part och det är föraren. Ofta glömmer man bort föraren och hur föraren med sina egenskaper och energinivå påverkar sin hund. Just den biten jobbar jag med lika mycket som själva hundträningen, speciellt med ett ekipage som har tävlingsambitioner. 

Jag har inte som målsättning att komma ut på tävlingsplanen med en så ung hund som möjligt! Min målsättning är att utbilda hunden ordentligt för uppgiften för att ge hunden rättvisa förutsättning att prestera. Viktigast för mig är vi ska ha roligt och ha ett fint samarbete, träna och tävla ska vara det bästa vi vet båda två- jag och min kompis hunden.

WORKING GSD GEAR - DRIVE
IGP - HUNDENS ABC

Schäfer och IGP är min passion.